← Novější
Starší →

Když si premiér plete parlamentní většinu s demokratickou většinou...

4. března 2023 |
Doba čtení 2 min.
 Politika a politici  ·  Argumentační fauly

Musí se najít nějaká rovnováha mezi právem opozice použít tento krajní nástroj a právem většiny prosadit svou vůli v souladu s výsledkem parlamentních voleb… [1]

Vážený pane premiére,

přestože jsem v posledních parlamentních volbách volila koalici SPOLU, a přestože nesouhlasím s nadměrnými obstrukcemi v Poslanecké sněmovně, musím se ohradit proti Vašemu výše citovanému prohlášení.

Zachování demokracie je totiž pro mě to nejdůležitější. To, že jste byli demokraticky zvoleni, Vám (koalici) zároveň přináší povinnost se demokraticky chovat při výkonu propůjčeného mandátu.

Nevím, jaké výsledky posledních parlamentních voleb máte k dispozici Vy, ale podle těch zveřejněných na ČSÚ dostala koalice SPOLU pozitivní mandát od cca 28,2 % registrovaných voličů, což rozhodně není většina národa.

To, že koalice má většinu křesel v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, z ní činí silnějšího partnera pro opozici, ale nedává jí to právo prosazovat své záměry silou ve jménu většiny lidu, a to ani v případě, že se jedná o rozumná opatření.

Koalice SPOLU má pro své záměry podporu necelé třetiny voličů, tak velké máte tedy právo něco prosadit. Zbytek si musíte vyjednat, odpracovat a zasloužit.

Zneužití institutu legislativní nouze nepovažuji za standardní ani demokratický postup. Třicet miliard je desetina schodku rozpočtu, to nejsou značné hospodářské škody. A inflace je jev, který se vyskytuje od té doby, co máme peníze. Takže to není neočekávaná událost. Při sestavování rozpočtu jste věděli a museli vědět, že se bude valorizovat.

Zákony platí pro všechny. I pro ty, kteří mají většinu. Není možné ve jménu pravdy a silnější pozice v Parlamentu ČR omezovat demokracii. To je totiž jednoznačně proti Ústavě ČR.

Všechny strany koalice SPOLU se ve svém programu i ve svých stanovách hrdě hlásí k demokratickým principům. Nejde mi tedy na rozum, že takovýto pokus demokracii obejít nechávají bez reakce, či se na něm dobrovolně podílejí.

Účel nesvětí prostředky. A v demokratickém státě není výsledek, ať sebeprospěšnější, omluvou pro špatný postup k němu.

Jaroslava Krejčí

Použité zdroje:

[1] https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-unava-poslancu-nizsi-rust-penzi-vlada-obstrukce.A230303_160026_domaci_kop