← Novější
Starší →

Ministerský faul

19. března 2023 |
Doba čtení 1 min.
 Politika a politici  ·  Argumentační fauly

Zdaňme více firmy a ty nejbohatší, nabízí Jurečka zdroje nových příjmů (…) I tak si ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představuje varianty stabilizace státního rozpočtu. (…) „Firmy říkají, že chápou, když jim zvedneme daň na dva tři roky,“ řekl ministr. [1]

Pan ministr se nás snaží přesvědčit, že firmy akceptují zvýšení daně z příjmů právnických osob.

Používá k přesvědčování výrok, který je jednoznačným argumentačním faulem [2]. Odvolává se na firmy, ale zapomíná uvést, které firmy a kdo je zastupuje. Firmy samy o sobě totiž mluvit neumějí.

Podniká se za účelem zisku. Každý majitel firmy chce svůj zisk, protože je to jeho odměna za vykonanou práci (vyhledání investiční příležitosti) a za investování kapitálu (neboli úrok). Já nevěřím, že by se podnikatel tohoto zisku chtěl vzdát, byť částečně, ve prospěch státního rozpočtu.

Jestli existuje firma, která chce odvádět do státního rozpočtu více než je zákonem určená daň z příjmů právnických osob, nic jí v tom přece nebrání. Neexistuje zákon, který by takové jednání zakazoval.

Jaroslava Krejčí

Použité zdroje:

[1] https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/jurecka-dane-progresivni-firmy-pravnicke-osoby-stanjura.A230317_155252_ekonomika_ven

[2] http://www.obcanskevzdelavani.cz/work/ke-stazeni/argumentacni-fauly-A3-barva.pdf