← Novější

Nehodí se do krámu?

2. března 2023 |
Doba čtení 2 min.
 Politika a politici  ·  Kritika

Nehodí se nám programové prohlášení do krámu? Tak si ho přepíšeme, ne? To tedy zírám…

Vláda Petra Fialy schválila 6. ledna 2022 Programové prohlášení vlády České republiky. Jeho upravenou podobu schválil kabinet na jednání ve středu 1. března 2023. [1]

Programové prohlášení strany nebo vlády je veřejný příslib voličům a partnerům - tohle budeme prosazovat, když nás zvolíte, když nám vyjádříte důvěru.

Pominu-li, že jde většinou o nekonkrétní tlachání, které nejde měřit a kontrolovat, pořád zůstává fakt, že když něco slíbím, tak to mám dodržet. A když to nemůžu dodržet, tak odstoupím, nebo se to aspoň pokusím vysvětlit. Vyjednat. Obhájit. S omluvou. Nevysvětlím to zmateným žvaněním v televizi o tom, že jde o krok směrem k důchodové reformě, kterou svět neviděl (a nejspíš ani neuvidí, protože ladění parametrů nefungujícího systému není žádná reforma), ale argumenty. A otevřu veřejnou diskusi, abych zjistil, co na to ostatní.

Mimochodem, není to prosím tak, že vláda na začátku své práce žádá o vyslovení důvěry na základě právě programového prohlášení?

Cituji z preambule samotného programováho prohlášení vlády [1]:

Nová vláda České republiky přichází požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu Parlamentu v době, která bez nadsázky patří mezi nejsložitější a nejnáročnější období naší novodobé historie.

Tak doufám, že si to vláda s tou důvěrou půjde hezky zopakovat, když své prohlášení upravila. Snad se to nepokusí přejít se slovy „jsou to jen drobné úpravy“. Kdo umí posoudit, co je to drobná, a co je zásadní změna?

Jan B. Krejčí

Použité zdroje:

[1] https://www.vlada.cz/cz/programove-prohlaseni-vlady-193547