← Novější
Starší →

Pěkně, pane prezidente

15. března 2023 |
Doba čtení 3 min.
 Politika a politici  ·  Pochvaly

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat vládní návrh na nižší růst penzí. Zároveň si ale přeje, aby zákon posoudil Ústavní soud. Pokud se na něj neobrátí opoziční ANO, udělal by to sám [1].

Přiznávám se Vám, pane prezidente Pavle, že jsem Vás já osobně nevolil. Důvody nejsou podstatné. Rozhodl jsem se Vás sice ve volbách nepodpořit, ale zároveň se s nadějí těším, že mě svými skutky přesvědčíte, že právě Vy jste byl tou správnou volbou a já že jsem se mýlil.

Zatím musím s radostí konstatovat, že si, pane prezidente, vedete dobře.

Dnešní brífink ohledně rozhodnutí podepsat zákon o snížení mimořádné valorizace byl z mého pohledu opravdu velmi slušnou předzvěstí toho, že možná přichází čas, kdy budu zase po dlouhé době hrdý na svého prezidenta.

Ano, ztotožňuji se s názorem, že prezident není vykladač Ústavy.

Ano, souhlasím s tím, že ten záměr, který nešikovně, sporným způsobem a dost - promiňte mi ten výraz - hulvátsky prosadila vládní koalice, je věcně v pořádku. A velice chválím Vaše prohlášení, že pokud onen sporný zákon nenapadne opozice, tak to uděláte Vy - skvělý a moudrý tah! Ať už Ústavní soud rozhodne jakkoli, budu se cítit komfortně, protože budu vědět, že demokracie nebyla pošlapána tak, jako tomu bylo v minulosti tolikrát.

Dovolím si doporučit zapracovat na zpřesnění termínů. Valorizace podle stávajícího vzorce, jak jste řekl, by přinesla nejvíce těm, kdo aktuálně pobírají vyšší důchody. K podobným prohlášením je nutné vždy důsledně doplnit, že zde hovoříme o nárůstu důchodů V ABSOLUTNÍCH ČÁSTKÁCH. Musíme být precizní ve formulacích. V RELATIVNÍM vyjádření by přínos byl stejný pro každého. A já si myslím, že přesnost vyjadřování je klíčová k dosažení dlouhodobé spokojenosti a konsensu všech.

Ano, souhlasím zcela a bez výhrad s tím, že důchodová reforma nesmí být jen ladění parametrů stávajícího nefunkčního systému.

Ale ne, nesouhlasím s tím, že se na její tvorbě má podílet koalice spolu s opozicí. Tedy v podstatě souhlasím, ale něco podstatného mi tam chybí. Prosím, zamyslete se nad tím, že na diskuzi o takto zásadních problémech, respektive na hledání jejich trvale udržitelného řešení, se musí podílet úplně všichni občané této země. Nejen ti, kdo mají aktuálně zastoupení v parlamentu. Koalice má explicitní podporu cca 28 % právoplatných voličů (viz [2]), opozice o něco méně. Neměli bychom zapomínat na ty, kdo svou podporu ve volbách do Sněmovny nedali ani těm, ani oněm, protože buďto odevzdali hlas jiné straně, která se do Sněmovny nedostala, nebo k volbám vůbec nepřišli, čímž ale rovněž vyjádřili určitý názor. V posledních dekádách jsme si tak nějak potichu zvykli zaměňovat parlamentní většinu za většinu absolutní, a to není podle mého názoru v pořádku.

Pane prezidente, přeji Vám moudrost, sílu a vytrvalost. Zatím jste si mě získal. A jistě nejen mě. Díky.

S úctou

Jan B. Krejčí

Použité zdroje:

[1] https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nizsi-rust-penzi-prezident-petr-pavel-schuzka-s-ano-schillerova-havlicek.A230315_043156_domaci_kop

[2] https://dialektika.cz/n%C3%A1zory/kdyz-si-premier-plete-pojmy/