← Novější
Starší →

Pitomci a dezoláti

30. září 2023 |
Doba čtení 3 min.
 Společnost

Přituhuje, přátelé. Nečinně příhlížíme tomu, jak demagogie, sprosťáctví a krutost vítězí nad rozumem, slušností a milosrdenstvím. Za pohodlí a falešný pocit bezpečí s klidem obětujeme svobodu. Tleskáme těm, pro které zákony a pravidla neplatí. Když něco nevíme, tak to nepřiznáváme a tváříme se, že máme ve všem úplně jasno. Měli bychom se tedy připravit na to, že brzy začneme sklízet, co jsme zaseli.

Nějak mě poslední dobou nadzvedávají zprávy, které čtu a slyším v médiích. Ani ne tak tím, že mi tak nějak přijdou všechny stejné, jako by vyšly z jedné kanceláře, spíš tím, o čem jsou. Zrovna před chvílí jsem si přečetl na několika zpravodajských serverech aktualitu o kauze T. Okamura / Reflex (např. zde: [1]).

Týdeník Reflex byl zažalován o omluvu a finanční odškodnění za to, že žalobce Tomia Okamuru v roce 2012 překřtil na Pitomia.

Prvoinstanční soud žalobu zamítl v roce 2020. Odvolací soud jeho rozhodnutí v roce 2021 zvrátil. A Nejvyšší soud ho zase v roce 2023 potvrdil. Mezitím věc došla i k Ústavnímu soudu, který se T. Okamury zastal.

Takže se tady devět let handrkujeme o to, jestli si smíme nebo nesmíme veřejně nadávat, urážet se, znevažovat svá jména a ubližovat si. Nerozumím tomu. Vážně tomu nerozumím.

Chodili jste někdy na základní školu? Jestli ano, tak si možná vzpomenete, jak nesmírně kruté umějí děti být. Vyberou si spolužáka, kterého uznají z jakéhokoli důvodu za odlišného, a udělají mu ze života peklo. Vysmívají se mu, komolí mu jméno, vymýšlejí o něm hanlivé říkanky, schovávají a ničí mu věci a často ho i fyzicky týrají. Také jste to zažili? Možná i na vlastní kůži? A ten pocit, který to ve vás vyvolává dnes, po mnoha letech? Je příjemný?

Je o mně známo, že politiky obecně v lásce nemám. Takže mě prosím nepodezírejte z toho, že se p. Okamury zastávám z důvodu sympatií. To vůbec. Zastával bych se i jiných, ač je také nemám v oblibě.

Žádný člověk, ani nejhorší zločinec, ba dokonce ani s odpuštěním politik, si nezaslouží takovouhle školní šikanu. Žádný.

A my k tomu mlčíme. Proč? No nevím, je to podobná otázka, jako proč nedáme facku každému, kdo použije výraz dezolát, aby jím dehonestoval někoho jiného. Jednak za to, že tímhle odporným novotvarem, o kterém ve skutečnosti nikdo neví, co znamená, przní rodný jazyk, ale především za to, že ho používá s úmyslem někoho zesměšnit, odsoudit, zaškatulkovat mezi ty špatné a zadupat do země.

Nemusím souhlasit s tím, co kdo hlásá. Můžu to i považovat za nebezpečné a společensky škodlivé. Můžu mít pocit, že před tím musím všechny ostatní bezmocné chudáky bez vlastního názoru ochránit. Fér. Proč ne? Ale když bojuji takovými prostředky, místo toho, abych dokazoval, že se dotyčný mýlí, nebo že záměrně lže, tak představuji ještě větší nebezpečí, než on sám. Nerozumím tomu, co někdo říká? Nebo je mi to nepříjemné? A nechce se mi o tom přemýšlet? Snadné, pozvracím ho výrazem dezolát a mám hotovo. A jede se dál.

Jenže takhle to, vážení, nefunguje. Pořád je mezi námi dostatek těch, kdo se k takovému způsobu boje nikdy nesníží. Pořád je dostatek těch, kdo za nic na světě nebudou papouškovat něčí hesla jen proto, aby nemuseli myslet. Pořád je dost těch, kdo mlčí a tvrdě pracují na sobě i pro ostatní. A to, že zatím mlčí, bychom si neměli vykládat jako souhlas. Možná jednou promluví. A možná rovnou udeří.

Do té doby budu radši pitomcem a dezolátem, než sprosťákem a tlučhubou.

Pěknou neděli přeji

Jan B. Krejčí

Použité zdroje:

[1] - https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3618082-populisticke-nazory-lze-oznacit-za-hloupe-rekl-nejvyssi-soud-reflex-se-nemusi