← Novější
Starší →

Hlava XXIII - ještě další pokračování...

6. října 2023 |
Doba čtení 3 min.
 Společnost

Milé děti. Komu se líbila pohádka o paní účetní a státní správě, pro toho mám překvapení.

Posledně jsme si totiž spolu vyprávěli konec pohádky, která začala tady a byla o tom, jak jedna paní účetní hledala ochranu u doktora ochránce veřejných práv kvůli tomu, že jí královští úředníci posílali věci skrz pana listonoše, místo toho, aby je poslali datovou schránkou, která je hrozně moc bezva a vůbec.

Jenže světe div se, ukázalo se, že to ve skutečnosti žádný konec nebyl.

Paní účetní, jak si určitě pamatujete, sice panu doktorovi přes ochranu obyčejných lidí proti královským úředníkům poděkovala za to, že se jí zastal, ale neodpustila si povzdech, že je jí to stejně celé trochu divné, jak si vykládáme úřední předpis o doručování do vlastních rukou.

A protože v domečku plném moudrých pánů a paní doktorů a doktorek práv, kde se můžete dovolat ochrany před královskými úředníky, když se k vám nechovají správně, sedí poctiví a pracovití lidé, tak se tihle poctiví a pracovití lidé - budiž jim velká chvála - nad tím, co paní účetní řekla, vážně zamysleli.

A poradili se spolu.

A podívali se do různých chytrých lejster, kde je zaznamenáno, s čím vším už lidé šli k soudu. Víte, co je to soud? To je dům plný velice vážných lidí, kam se chodí, když se někdo s někým nedokáže dohodnout. Sepíše se o tom psaní a ti vážní lidé rozhodnou, kdo má pravdu. A běda, jak se tím pak dotyční neřídí, to dostanou pěkně vycinkáno.

A co se nestalo? Tedy spíš co se stalo?

Oni vám páni doktoři a paní doktorky v těch lejstrech našli, že takovouhle věcí se už dřív skutečně zabýval sám Nejvyšší správní soud, a že ten řekl (a když Nejvyšší správní soud něco řekne, tak to platí a basta fidli), že naše bezvadné digitální, moderní a vůbec úžasné datové schránky se mají používat, a že když se má něco doručovat někomu do vlastních rukou, tak datová schránka je určitě ten správný způsob.

Takže jedna hodná paní doktorka sedla k psacímu stolu a napsala paní účetní doslova tohle:

Milá paní účetní,

informuji Vás, že Vaši zprávu ze dne 14. září 2023 posoudil veřejný ochránce práv jako nový podnět. Původní názor, že Ministerstvo vnitra postupovalo správně, když Vám zaslalo přístupové údaje poštou, je v rozporu s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu:

„Přístupové údaje do datové schránky se doručují dle § 10 odst. 1 a odst. 3 zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, do vlastních rukou. Pokud je adresát přístupových údajů držitelem datové schránky, doručují se tyto údaje do jeho datové schránky způsobem do vlastních rukou.“

Na základě Vašeho podnětu zahájil proto ochránce nové šetření. Předmětem šetření je posouzení Vaší stížnosti, ve které jste si stěžovala na zaslání přístupových údajů. Ochránce se obrátil na ministerstvo s žádostí o vyjádření, proč při zaslání přístupových údajů nepostupovalo v souladu s výše uvedeným rozhodnutím.

Poté, co ochránce vyjádření obdrží, budete o jeho dalším postupu písemně informována.

S pozdravem a tak dále a tak dále, podepsána paní doktorka práv

To koukáte, co? Paní účetní taky koukala jak zjara. Takže se, milé děti, můžete těšit na další pokračování naší pohádky. A já se budu těšit s vámi.

Papa, nezlobte maminku a jezte zeleninu, je zdravá!

Jan B. Krejčí